ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

   Η πρωτεΐνη είναι η ουσία που έχει κατακτήσει τον κόσμο του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια. Σε όλα τις περιπτώσεις τα συμπληρώματα πρωτεΐνης βρίσκονται στην καθημερινή διατροφή των αθλητών, αφού είναι αποδεδειγμένο κλινικά ότι αποτελούν τον καλύτερο φίλο των μυών. 
   Οι σκόνες πρωτεΐνης που βγαίνουν σε γεύσεις όπως σοκολάτα, φράουλα, μπισκότα κ.α. μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ρόφημα από μόνες τους ή μέσα σε smoothies και έχουν ευχάριστη γεύση. Αυτό τις κάνει να καταναλώνονται πολύ εύκολα και μάλιστα σε μεγαλύτερες από το επιτρεπτό ποσότητες.
   Για παράδειγμα ένα σέικερ με πρωτεΐνη, μπορεί να περιέχει όση πρωτεΐνη διαθέτει μια πολύ μεγάλη μπριζόλα (400 γραμμαρίων) και μια μπάρα περισσότερη από μια ομελέτα με τρία αυγά.
   Αν καταναλώσετε δύο μπάρες πρωτεϊνης, αναλογικά είναι σαν να έχετε φάει 6 αβγά σε μια μόνο μέρα ή αν πιείτε δύο σέικερ, σχεδόν ένα κιλό κρέας!

Τι είναι η πρωτεΐνη σε σκόνη;

   Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχουν πολλές μορφές πρωτεΐνης με τις τρεις πιο διαδεδομένες να είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey), οι φυτικές πρωτεΐνες για αθλούμενους που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και η καζεΐνη. Πιο διαδεδομένη από τις τρεις είναι ο ορός γάλακτος καθώς αποτελεί μια από τις πιο πλήρης πρωτεΐνες όσον αφορά το προφίλ των αμινοξέων που περιέχει (πλήρης ονομάζεται η πρωτεΐνη που εμπεριέχει και τα 9 αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την διατροφή του ανθρωπίνου οργανισμού).
   ΟΡΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ  (whey): Με το πληρέστερο προφίλ αμινοξέων και τον ταχύτερο χρόνο απορρόφησης από κάθε άλλη μορφή πρωτεΐνης, η σκόνη ορού γάλακτος αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την συμπλήρωση της διατροφής όσων ασκούνται. Ο ορός γάλακτος είναι υγρό παράγωγο της επεξεργασίας του γάλακτος κατά την δημιουργία του γιαουρτιού. Το γάλα από το οποίο προέρχονται όλα τα γαλακτοκομικά αποτελείται από δυο ειδών πρωτεΐνες, κατά 80% από καζεΐνη και κατά 20% από ορό γάλακτος. Οι παραγωγοί χρησιμοποιούσαν την καζεΐνη για την δημιουργία του γιαουρτιού και πετούσαν τον ορό γάλακτος που απέμενε σε υγρή μορφή. Όλα αυτά μέχρι να αναγνωριστεί η διατροφική του αξία. Μέσω συγκεκριμένων μεθόδων επεξεργασίας ο ορός μετατράπηκε σε σκόνη και πωλείται πλέον ως συμπλήρωμα.
   ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ: Με πηγές όπως η σόγια, το ρύζι και η βρώμη οι φυτικές πρωτεΐνες απευθύνονται κυρίως σε όσους απέχουν από το κρέας και τα παράγωγα του. Με βασικά αρνητικά του στοιχεία την περίεργη, συχνά δυσάρεστη, γεύση και την χαμηλότερη διατροφική του αξία λόγο κακής απορρόφησης και ελλιπούς προφίλ αμινοξέων χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά.
   ΚΑΖΕΙΝΗ: Όπως αναφέραμε και νωρίτερα αποτελεί μέρος του γάλακτος και συγκεκριμένα το μεγαλύτερο. Η βασική διαφορά με τον ορό είναι ο ρυθμός απορρόφησης από τον οργανισμό. Η καζεΐνη απορροφάτε πολύ αργά και σταθερά από τον οργανισμό γι' αυτό και προτείνεται σαν ρόφημα πριν τον ύπνο έτσι ώστε να παρέχει στον οργανισμό σταθερές ποσότητες πρωτεϊνών καθ’ όλη την διάρκεια του ύπνου και να μην μπει το σώμα σε φάση καταβολισμού.